30
мар
2012
Лангиди (мекици)
Се замесува на меко брашното, јајцата и квасецот со млака вода, по потреба. На крај се додава ракијата. Тестото се меси до средна густина. Се остава да стаса. Одкако ќе стаса со мрсни прсти се формират топчиња и се формира лангидата а на крајот во тестото се прави дупче. Се пржи во тавче во врело масло додека да добијат златеста боја. Се вадат во чинија на салфетка. Може да се попрска со шеќер или се служи со сирење.
Лиценца: Сите права се задржани
Прв пат слушам, затоа прашувам :)
јас колку што знам мекици и тиганици се едно те исто. пишии се од исто тесто, само тенко исукани (не со раце влечени) и пржени, а тоа за дупките прв пат слушам :)
уште твојата логика ми фалеше и сега можам од камени мост да се фрлам,на глава да паднам и ништо да не ми биде од што ми е тупан главата :) :) :) :)