Крофни
Секогаш за крофни, омилени кај нас....
1.Во малку од топлото млеко се раствора квасецот и малку шеќер, па се додава остатокот од млекото и шеќерот, ванилата, прстофат сол, маслото, јајцата, алкохолот, кората од лимон. При тоа, постојано мешате со рачна маталка. Постепено се додава брашното, во прво време мешајќи со маталката, а потоа се меси убаво со раце и се додава брашно, додека се добие меко тесто. Убаво се меси и се остава на топло да дуплира волумен, убаво покриено.
2.Се премесува и се остава повторно да стаса, на работната маса посипана со брашно.
3. Потоа без премесување, со лесни движења на сукалото, отвораме тенка кора, со дебелина на малото прсте. Ги сечиме формите и оставаме повторно да отстојат 30 на минути.
4.Во загреано масло на умерен оган ги пржиме. Ги вадиме на кујнска хартија. По желба ги валкаме во шеќер во прав.
На здравје!
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови