Ако ви остане месо подготвено на скара, може да го искористите на овој начин, односно да подготвите „царска тава“ во рерна. Мирисот на скара впиен во месото, му дава посебен шмек на ова јадење.

Свежото месо, свинското и пилешкото, секое посебно, исечкано на мали парчиња, го динстаме убаво да се свари, па го пропржуваме во малку масло. Го ставаме во тавата во која ќе се пече.
Останатото месо подготвено на скара исто така го сечкаме и го ставаме во тавата.
Лукот ситно го сечкаме и него го ставаме заедно со месото. На оган во голема и висока тава го пропржуваме брашното, колку да пушти мирис, па додаваме масло и црвен пипер. Налеваме топла вода (околу 1,5 л, да го покрие месото во тава), бидејќи правиме нешто налик на бешамел. Го додаваме сечканиот магдонос и останатите зачини. Мешаме додека да згусне и го залеваме месото со оваа смеса.
Печеме во рерна околу 1 час на 240 степени.

Многу состојки, ама брзо спремен ручек!

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани