Кинеска пилешка супа
Ставете ги ситните делови од едно пиле во ладна вода, додајте ја солта и оставете да се вари додека месото не испадни од коските. Исчистете го месото и процедете ја супата.
Во едно средно големо тенџере ставете го маслото и загрејте го на средна температура. Празот исечете го на коси тркалца, кромидот на ребра, протиснете го лукот. Морковите исечете ги на украсни тркалца, кинеската зелка исечете ја на резанки, а од печурките отстранете ги рачките.
Динстајте го целиот зеленчук десетина минути на средна температура со повремено мешање, малку да омекни. Додајте околу литар до литар и пол супа, исчистеното месо, печурките, посолете, побиберете и варете на тивко, покриено околу 15 мин. Додајте ги оризовите резанци, покријте го тенџерето и оставете го да стои на исклучена рингла 5 мин.
Додајте го соја сосот, малку шеќер, па дотерајте го вкусот со сол и бибер ако има потреба.
Супата е навистина многу вкусна, полна со зеленжук кој заради краткото варење ја задржува убавата боја и вкус.
Лиценца: Сите права се задржани
Супер е супава!!!!
Mnogu mi e kef deka go bendisavte receptot, mnogu se dvoumev dali da go napisam....
Ete, sega mozam da go smenam avatarot :)))
Ljubice, neli postot od drugata nedela pocnuva, ili gresam jas ?
Море јас за ќотек сум ,ни шкотската супа не ја припремив,а Шкотска еве кај е....:)
Кина ќе причека
Slikata ja vidov... Fala ti :))