Испечати

Кинеска пилешка супа

Кинеска пилешка супа

Состојки

  • За основа на супата
  • 1 пиле без крупните делови, од нив згответе друго јадење
  • 1 лажичка сол
  • За супата
  • 1 страк праз
  • 1 мала главица кромид
  • 1 чешне лук
  • 2 поголеми моркови
  • 200 гр кинеска зелка
  • 12 Шитаке печурки
  • 100 гр оризови кинески резанци
  • неколку лажици масло
  • по вкус сол, бибер
  • 2 лажици соја сос
  • малку шеќер

Подготовка

Ставете ги ситните делови од едно пиле во ладна вода, додајте ја солта и оставете да се вари додека месото не испадни од коските. Исчистете го месото и процедете ја супата.
Во едно средно големо тенџере ставете го маслото и загрејте го на средна температура. Празот исечете го на коси тркалца, кромидот на ребра, протиснете го лукот. Морковите исечете ги на украсни тркалца, кинеската зелка исечете ја на резанки, а од печурките отстранете ги рачките.
Динстајте го целиот зеленчук десетина минути на средна температура со повремено мешање, малку да омекни. Додајте околу литар до литар и пол супа, исчистеното месо, печурките, посолете, побиберете и варете на тивко, покриено околу 15 мин. Додајте ги оризовите резанци, покријте го тенџерето и оставете го да стои на исклучена рингла 5 мин.
Додајте го соја сосот, малку шеќер, па дотерајте го вкусот со сол и бибер ако има потреба.
Супата е навистина многу вкусна, полна со зеленжук кој заради краткото варење ја задржува убавата боја и вкус.