Домашни сирењаци
Се меси тесто со стасаниот квасец во водата, јогуртот, јајцето и зејтинот и убаво се изработува да се добие мазно тесто.Тестото се остава да стаса и се дели на два дела. Од двата дела се сукаат две правоаголни кори кои се премачкуваат со 150гр растопен маргарин.
Фил
Јајцата се матат со к.млеко со вилушка и им се додава издробеното сирење. Киселото млеко се додава заради соленоста на сирењето и го прави тестото помеко.
Откако корите ќе се премачкаат со маргаринот се разнесува филот по целата кора и се витка ролат кој потоа се сече на парчиња и се реди во подмачкан плех. Филот е потечен но така треба и одкако ќе се премачкаат ролатите останува малку фил.Во него се додава уште едно јајце, 3-4лажици к.млеко и 3-4 лажици зејтин.Одкако сирењаците ќе стасаат се премачкуваат со овој фил и се печат.Од една доза излегуваат доста и навистина се добива прекрасен појадок.
Klara fala i na tebe -korite se sukani ne kako za maznik malku podebelki(jas za maznik gi pravam olku tenki skoro prozirnihttp://www.coolinarika.com/slika/963599/#content_info
znaci moze okolu5mm ne povece a ni pomalku-treba da moze da go drzat filot pozz
pocesti gi ljubitelite na dobra hrana so nekoj od tvoite doobri recepti::)
pozz do vas <3