19
јун
2020
Домашен леб печен во тенџере со капак
Најдобро е да се прави лебот одвечер, бидејќи поубаво ќе стасува и нема да чекате при стасувањето на тестото. Колку повеќе стои -кисне тестото, толку ќе биде лебот помек и повоздушен.
1. Во сад се додава брашното, квасецот, солта и водата. Сето се меша со лажица. Потоа над фолијата се става платнена крпа. Повремено се меша со лажицата понекогаш. Тестото се остава до утре сабајле кога повторно се промешува.
2. Во загреана рерна на 250 С- се става длабоко тенџере заедно со капакот. Се става тестото во загреаното тенџере се покрива со капакот и се печи на 250С-40мин. Потоа се трга капакот и се намалува на 200С се допекува уште 12мин. На здравје!!!
Лиценца: Сите права се задржани