5
мај
2013
Велигденско јагне и зајче
Путерот стопете го и оставете го да олади.
Јајцата пенесто изматете ги со шеќерот, потоа додајте го путерот и продолжете со матењето да се изедначат.
Брашното, нишестето и пецивото измешајте ги, додајте ги во смесата и измешајте ја со жица.
Истурете ја во два мали калапи од јагне и зајче претходно намачкани со путер и набрашнети.
Печете ги 25 мин на 180 степени во загреана рерна.
Оставете ги малку да оладат во калапот потоа извадете ги. Пред служење наросете ги со шеќер во прав или украсете ги по желба.
Доколку ги немате овие калапи колачот испечете го во обично помало плехче и пробајте го.
Лиценца: Сите права се задржани
A kalapite posebno ti gi bendisav :))
ќе ме избркаат од дома :) :) :) :)
само што ги видов реков: јас вакви немам, а шеќерко ме зеза: нема ни да имаш :) :) :) :)
еве го се дополни: чиста вистина било дека нема да имам такви калапи :) :) :) :)
ќе ме умре :) :) :) :)
а правеше по две зајчиња и по две јагниња и ги спојуваше за ТРИ ДЕ момент или јас нешто не гледам добро?
ne gi spovjav jas celo izleguva od kalapot :)))