Вариво со наут и блитва
- Морковот излупете го, исечете на поголеми парчиња, измешајте со масло, сол и бибер, ставете да се потпечи во рерната на 220 степени околу 20 мин.
- На останатото масло ставете да се пржи исецканиот кромид, по краткото пржење додадете ги семките од ким и коријандер. Промешајте, го додавате морковот, пак кратко се заедно да се пржи, потоа додадете го исцедениот наут, промешајте, исто така пржете се заедно околу 1-2 минутки. Најпосле додавате дел по дел од блитвата - пробкувајте, потоа залијте со водата. Нека крчка на тивко. Готово е кога сосот е доволно густ. Тргнете, додадете малку од јогуртот кој сте го разматиле со истискан сок од лимонот. Размешајте, а при служењето во секој тањир додадете по малку од јогуртот, домелете по малку повторно од биберот.
Одличен рецепт за вариво, јас можам секој ден да го јадам и нема да ми досади.
Напомена- Доколку не сакате да печите на горештиниве од морковот, тогаш можете да го спремите на во тавка на рингла како што се спрема глазираниот морков.