Ова се колачи направени по рецепт запишан во најстарата тетратка на мајка ми, најверојатно некаде во шеесет и некоја година.
Салото изматете го со миксер заедно со шеќерот, ванилата, јајцето и жолчката да стане пенесто. Додајте ја киселата павлака, сокот од 1/2 лимон и изматете добро да се соедини. Во брашното измешајте ја ренданата кора од лимон, па додајте го во претходната смеса. Замесете мазно тесто кое не се лепи.
Загрејте ја рерната на 180Ц.
На два плеха од шпоретот ставете хартија за печење.
Белката ставете ја во еден мал длабок сад. Не ја матете.
Дел од оревите ставете во еден плиток сад. Не ги ставајте сите ореви одеднаш, зошто ако се навлажнат нема да се лепат за колачите.
Од тестото правете мали топчиња, спуштајте ги во белката, извалкајте ги во оревите и редете ги на плехот. Не мора да се многу раздвоени, малку нараснуваат во печењето.
Печете ги 15 - 20 мин., сосема малку да заруменат.

На средно силен оган ставете го мармаладот и шеќерот да проврие, па кратко варете го мешајки да се растопи шеќерот.
Со малку жежок мармалад спојувајте по 2 колачина.
Чувајте ги во добро затворена кутија. Од наведената количина состојки, мене ми испаднаа 60 колачи.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани