Побрза верзија на традиционалното селско месо, одлична ако се најават гости на ручек, а сакате да спремите супер јадење.

1. Опционално свинското месо може да го исечете на парчиња, да го зачините со сенф, сол, бибер и зачини по желба и да го оставите од вечер за наредниот ден, а може и веднаш да се подготвува.
2. Сите наведени состојки, освен меленото месо ставете ги во блендер и убаво испасирајте ги да се добие кашеста смеса, па додадете ги во меленото месо и убаво измесете да се изедначи. Од така добиената смеса направете ќофтиња.
3. Главиците кромид исечете ги на половина, па секоја половина на резанки со дебелина 2-3мм. Земјената тава (или садот во кој ќе печете) намрсета ја малку, па резанките кромид наредете ги на дното. Врз кромидот распоредете ги парчињата месо и ќофтињата. Морковот исечкајте го на крукчиња, а печурките на половина па распоредете ги врз месото.
4. Во тенџере на оган ставете ја водата да се загрее. Во друг сад на страна ставете го виното и во него растворете ја супата од печурки, па кога водата ќе зоврие додадете ја, промешајте и само почекајте повторно да зоврие па исклучете. Целата супа претурете ја во тавата, поклопете и ставете во загреана рерна на 180С да се пече околу 1 час. 15мин. пред крај отворете ја тавата и печете така. Оставете малку да се излади па послужете со пире, печени компири или самостојно.
Количината на вода и вино е по избор, може да ставите и повеќе вино ако сакате, но отприлика да биде до 1 литар.

Добар апетит =)

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани