27
ное
2013
Брзи зачинети ќофтиња
Меленото месо се става во длабок сад, се додава јајцето, лебните трошки, ситно исецканиот кромид, ливчињата од босилок, чилито, зачинот, сусамот, водата, маслиновото масло, затарот и сето тоа се меша додека да се изедначи смесата и со раце се формира смесата во форма на топчиња.
На претходно загреано масло се ставаат топчињата и се пржат додека да ја променат бојата, некаде околу 6-7 минути. Потоа се вадат и се ставаат во сад обложен со хартија за да се исцедат од вишокот на масло. Потоа се сервираат, може самостојно може да се припготви некаков сос и слично.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
Albetina, za'atar e trevka od semejstvoto na majcina dusica, ama i zacinska mesavina od potpecen susam, majcina dusica, sumak i krupna so, ponekogas i so mal dodatok na drugi zacini. Kako i da go pravis doma, nikogas ne e ist kako onoj sto ke go kupis vo dukan za Arapska hrana, a toa mislam deka tebe ti e dostapno. Mene mi e najdobar posipan na nivnite peciva i pokapen so maslinovo maslo, ili na nekoj preliv od kiselo mleko, vsusnost sekako mi e ubav :)))