1. Во поголем сад промешајте ги брашното, какаото, сецканите ореви, прашокот за печиво, содата и солта.
2. Во друг сад за матење со миксер мешајте ги заедно јајцата и шеќерот додека убаво не се растопи шеќерот.
3. Во садот кај јајцата додајте ги и маслото за јадење и млекото и мешајте си жица за матење додека не добиете хомогена смеса.
4. Сувата и течната смеса соединете ги и промешајте со лажица додека смесата не се соедини.
5. Пренесете смесата со лажица во калпите за мафини и печете ги на претходно загреана рерна на 160 степени околу 25 минути.

Подготовка на глазурата
Во сад на оган додадете ја пресната павлака и чоколадото и мешајте додека не се растопи чоколадата и додека глазурата не стане кремаста. Готовата глазура оставете ја да се излади малку. Потоа нанесте ја врз изладените мафини.
Украсете со капките од чоколадо направете цветчиња од фонданот и украсете и со нив.
Излегуваат 12 мафини.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани