14
јан
2016
Бабури полнети со хељда и зеленчук ( посно)
1. Хељдата ја вариме, потоа ја цедиме од водата и чекаме да се излади.
2. Црвената пиперка, кромидот, доматите и магдоносот ги сецкаме, а морковите ги рендаме.
3. Кромидот го запржуваме, потоа ги додаваме пиперката, морковите и доматите и заедно се пржи околу 10 минути.
4. Кон готовата запршката се додава изладената хељда и магдоносот, се посолува и се додава мелен пипер и сето тоа се промешува.
5. Со готовиот фил ги полниме бабурите и ги полеваме со доматното пире идодаваме во тавата малку топла вода иги печеме околу 1 час на 180 степени.
6. Испечените бабури ги украсуваме со ливчиња од магдонос.
Во полнетите бабури наместо хељда може да се става ориз со шампињони.
Лиценца: Сите права се задржани