Тиквичките се најпопуларниот летен зеленчук во Европа и Америка. Спаѓаат во cucurbitaceous или фамилијата cucurbita pepo.

Се верува дека тиквичките потекнуваат од Централна Америка и Мексико. Различни видови тиквички се одгледуваат насекаде низ светот, во текот на топлите месеци од годината. Речиси сите видови тиквички имаат мека лушпа и месо, мали семки што се јадат и голем процент на вода.

Растението е во форма на грмушка, наместо ползавец, како што се другите тикви. Плодовите се готови за берба по 40 до 50 дена по засадувањето.

Дел од најпопуларните сорти се:

 • Златните тиквички имаат лушпа со сјајна златна боја која ја задржува својата боја и откако ќе биде зготвена.
 • Заоблените тиквички се густи, тешки и речиси немаат семки, а се мазни на површината.
 • Сортата Татум, која често се среќава во Мексико има слични карактеристики како заоблените тиквички, но има голема, овална форма.
 • „Костата романеско“ исто така позната како „Кокозел“ е долга, тесна сорта со мало задебелување на долниот дел. Има бледи набори на главно зелената лушпа. Кога е цврста и млада, оваа тиквичка е сочна и слатка.
 • Блискоисточните сорти се широки, бледо зелени, со краеви кои се стеснуваат и темно зелена рачка. Имаат мазна и сјајна лушпа и цврсто, крцкаво и вкусно месо.
 • Жолтите тиквички имаат дебела лушпа со израстоци, со изразито закривен врат. Текстурата им е крцкава со благ, деликатен вкус.

Здравствени придобивки од тиквичките

 • Еден од зеленчуците со многу ниска калорична вредност кој се користи при програмите за намалување на телесната тежина и програмите за контрола на холестеролот. Тиквичките имаат само 17 калории на 100 грама. Не содржат заситени масти или холестерол. Лушпата е добар извор на растителни влакна кои помагаат во намалување на ефектите од констапација и даваат одредена заштита од рак на дебелото црево.
 • Тиквичките се релативно умерен извор на фолати, содржат 24 микрограма на 100 грама или 6 проценти од дневно препорачаната доза. Фолатите се важни за делбата на клетките и ситнезата на ДНК. Кога соодветно се земаат пред бременоста, можат да помогнат во превенцијата на невралните дефекти кај новороденчињата.
 • Тиквичките се многу добар извор на калиум, важен внатреклеточен електролит. Калиумот е електролит кој е многу важен за срцето, кој помага во намалување на крвниот притисок и при стабилизирање на ритамот на срцето, преку поништување на ефектите од натриумот.
 • Свежите плодови се богати со витамин А, содржат околу 200 интернационални единици на 100 грама.
 • Дополнително, тиквичките, особено сортата златни тиквички, се богати со флавоноидни полифенолни антиоксиданси, како што се каротините, лутеинот и зеаксантинот. Овие соединенија помагаат во собирањето на штетните слободни радикали кои потекнуваат од интеракцијата со кислородот, како и реактивните кислородни видови од телото. На тој начин се забавуваат процесот на стареење и повеќе процеси на развој на болести.
 • Свежите плодови се добар извор на антиоксидансот витамин Ц. Обезбедуваат 17,9 микрограма на 100 грама или 30 проценти од дневно препорачаната доза.
 • Дополнително, содржат и солидна количина витамини од Б-комплексот, како што се: тиамин, пиридоскин, рибофлавин и минерали, како што се: железо, манган, фосфор, цинк и калиум. Калиумот е важна состојка на клеточните и телесните течности, која помага при контрола на ритамот на срцето и одржувањето на нормалниот крвен притисок.

Избор и складирање

Тиквичките се достапни во текот на целата година, но најквалитетни се на крајот од пролетта и во текот на летото.

Во продавниците одберете ги малите до средно големи тиквички кои имаат сјајна, светло зелена лушпа и кои се цврсти и тешки. Најдобрата големина за тиквички е од 15 до 20 сантиметри должина и 5 или помалку сантиметри во дијаметар. Одредени поголеми сорти со срцевина се одгледуваат особено за полнење. Мали површински гребаници и нагмечувања можат да се забележат на лушпата, но тие тиквички се сосема во ред.

Избегнувајте ги претерано големите тиквички со вдлабнатини во лушпата или оние со мека или сунѓереста текстура. Исто така, избегнувајте ги тиквичките со меки краеви со набори, затоа што тоа е знак дека се работи за стара берба која веќе е зафатена од дехидрација. Ако сте во можност, одлучете се за органски одгледуван зеленчук, за да извлечете максимум од вкусот и хранливите материи.

Дома, ставете ги во најлонска ќеса и ставете ги во одделот за зеленчук од фрижидерот, подесувајќи ја соодветната влажност. Таму можат да останат свежи и до 2-3 дена.

Употреба во кујната

Измијте ги тиквичките под чешма, со студена вода, пред готвењето. Понекогаш плодовите треба малку да се истријат, на местата каде што нечистотијата или трнчињата цврсто се имаат прикачено на лушпата. Потсечете ги вратот и долниот крај. Не се препорачува лупење.

Цветовите од тиквичките исто така се јадат и претставуваат деликатес. Вообичаено, цветовите се берат рано наутро, кога се свежи и меки. За да го приготвите, отворете го цветот и внимателно проверете да не има инсекти. Отстранете ги остатоците од инсекти, доколку ги има, а најверојатно се наоѓаат во основата на цветот.

Совети за приготвување:

 • Свежите, меки тиквички се јадат живи, како салата или за макање сос.
 • Мешунките можат да се јадат пржени, печени, барени, варени или наполнети.
 • Зеленчукот оди добро во комбинација со компири, моркови, аспарагус, грав, итн.
 • Тиквичките можат да се сомелат и да се додадат во леб или колачиња.