Леб од тиква
ПОСВЕТЕНО НА СИТЕ ТИКВАРКИ !!!
Тиквата излупете ја, исецкајте ја и залејте ја со вода, ставете едно пакетче ванила и сварете ја. Извадете ја од водата, испасирајте ја убаво и оставете да се лади.
Водата во која сте јавареле тиквата не ја фрлајте, ИСПИЈТЕ СИ ЈА!!!
Во брашното ставете ги сувиот квасец (на секое пакување има упатство како се дозира, водете се по него), јајцата, шеќерот, ванилата и циметот. Малку по малку додавајте од испасираната тиква и месете. Најдобро е ако пирето е топло, така побрзо ќе стаса тестото.
Внимавајте само да не е врело!
Замесете меко, лепливо тесто. Доколку е тврдо, додадете млеко, вода....ако е многу меко додадете брашно. За ова е најдобро да процените сами. Оставете го тестото да стасува барем 30 минути.
Кога тестото ќе надојде на работната маса наросете брашно и кафеав шеќер и само протркалајте го. Ставете го на плех и дури се загрева рерната нека постои покриено со крпа.
Јас не му дадов некој посебен облик, едноставно го избоцкав со прстите.
Печете на 180 степени 40-50 минути. Гледајте лебот да фати убава боја според Ваш вкус.
Овој леб има неутрален кон малку благ леб. Доколку навистина сакате да биде благ ставете повеќе шеќер или мед.
Пробајте да го комбинирате со најразличен тип на јадења и пронајдете ја Вашата совршена комбинација!
Од оваа доза, колку што наведов горе во состојките, излегува навистина големо лебиште.
Ако сакате помала доза, едноставно преполовете ја количината.
Ако сакате поинаква форма, користете го Вашиот омилен калап.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
Super e bas mi se dopadja samo ako resam da go pravam ke ja smalam dozata na pola za da neispadne kako kaj tebe ogromno lebiste :))))
Инаку да вода,нема фрлање,понекогаш и супа правиме од неа.
Ќе го средиме, а секако и веруваме дека ќе има многу лајкови.
Јас и друг проблем имам,ако треба да ви пишам и на меил.Кога ќе се најавам на страната,а не бидам активна да речам 10-15 мин,ме одјавува автоматски :)
Баш овој рецепт кога го пишував,не знам како ме одјавило,па пак го пишував
Од кај нас тоа треба да е корегирано, ама веројатно треба да се прави рефреш и кај вас, за да се стигне до најновите промени што сме ги направиле. Обиди се со рефреш, па ќе видиме кај следниот рецепт како ќе биде :)
Qubica, lebot mi se bendisa :)) Jas solen sum pravela, ama so mnogu pomalku tikva, mislam deka 1 sola bese na 500 gr brasno i zameseno so voda.... Ovoj tvojot e sosema poinakov... Od slikite ne mozam da ocenam, kakva tekstura ima?
Ljubica korata e tolku ubava sto vednas bi zagrizala edno parce:)
Пробај пола доза,мислам дека нема соодносот на состојките нешто драстично да се промени.А ако сакаш парченце,имам уште малку да ти пратам ?!:)
Се надевам ти доловив :)
Имам уште 3 тикви на тераса
Јас сега пред 10 минути прикачив друг рецепт (не е со тикви,чесен пионерски збор) и пак дури да го напишам ме одјави страницава.
А и лебов уште го нема на ФБ и го чекав скоро 48 часа да излезе тука.
Ајде ќе се средат,ќе покажеме малку разбирање и за недостатоците.
Од друга страна, деновиве и ФБ имаше некои надградби, се погоди во исто време да има проблем и од таа страна - па затоа некои рецепти не се објавени таму :)