Видео рецепт: Гулаш со мисиркино месо
Денес ќе готвиме од наградените рецепти на натпреварот Гурмет 8 во 1 пекач. Ќе го подготвиме рецептот на Албетина, Гулаш со мисиркино месо.
Гулашот е јадење кое секогаш ветува одличен ручек. Овде го правиме со месо од мисирка, зеленчук и сос од вино и слатка павлака.
Состојки
- 150 грама свежи шампињони
- 3 моркови
- 1 голема главица кромид
- 1 чешне лук
- 500 грама мисиркини гради
- 1 пилешка коцка за супа
- 150 мл. суво бело вино
- 200 мл. павлака за готвење
- 1 мала лажичка рендана кора од лимон
- 2 лажици нишесте
- Вода да се покријат состојките
Ќе ви треба и:
- сол, бибер и маслиново масло
- Власец за декорација
За подготовка на овој рецепт користиме Делимано Гурмет 8 во 1 пекач.
Подготовка
Чекор 1: Време е за СЕЧКАЊЕ: Шампињоните исечете ги на листови. Морковите сечете ги на листови, дијагонално. Лукот исечкајте го ситно. Кромидот исечете го на тенки долги ленти.
Месото најпрво измијте го и исушете го со кујнска хартија, па исечкајте го на мали парчиња.
Чекор 2: Ставете малку маслиново масло во Гурмет пекачот и вклучете го на функцијата (Saute`) потпржување. Ставете го месото, додајте сол и бибер по вкус, додајте го и густинот, па потпржете од сите страни.
Чекор 3: Додајте ја коцката за супа, сечканиот зеленчук, па кратко потпржете. Потоа прелијте со вино и павлака за готвење, и дополнете со вода да се покријат состојките, ако има потреба. Ставете го капакот и гответе на функцијата (Saute`) 20 минути. Потоа додајте ја ренданата кора од лимон и гответе уште неколку минути, додека не ја добиете саканата густина на сосот.
Чекор 4: Гулашот го сервираме со варен ориз и додаваме сечкан власец за декорација и подобар вкус.
СОВЕТ: Овој Гулаш може да го јадете и како посебно јадење, но и во комбинација со ориз, компир, или тестенини. Доколку не можете да најдете месо од мисирка, подгответе го со месо од пилешки гради!
OtR, кај сите ли се јавува она прозорчето за е-книга при секое листање или само јас ја имам таа „среќа“? Мене многу тешко ми оди и листањето и пишувањето коментари кога тоа е нон-стоп во улога :)