Фул чоколадни еклери со кандирани вишни
За сите чокољубци....десертов е лудницаааааа...
Моја препорака да го подготвите
Во касерола ги ставааме млекото, водата, некое зрно сол, путерот и шеќерот.
Мешаме и оставаме состојките да почнат по малку да вријаат.
Во еден сад ги соединуваме просеаното какао, сода бикарбона, брашното.
Овие состојки ги додаваме во касеролата и енергично мешаме. Ќе се формира топка од тестото.
Во жешкото тесто го додаваме искршеното чоколадо да се растопи.
Промешуваме и оставме да се излади смесата.
Сега со помош на миксер додаваме едно по едно јајце.
Од кога убаво ќе го впие смесата првото јајце, тогаш го додаваме и второто јајце.
Земаме шприц за тулумби и ставаме од смесата.
На плех кој е нелеплив или врз лист хартија за печење шприцаме еклери, одприлика со големина по 9-10 цм.
Го ставаме плехот во загреана рерна на 200 степени.
Така печиме 10 минути, а потоа малку ја намалуваме рерната и печиме одприлика уште 20 минути.
Внимаваме да не ни изгорат поради темната боја.
Испечените чоко еклери ги оставаме да се изладат.
Во вангличка го ставаме прашокот за крем и додаваме ладно млеко.
Матиме со миксер до постигнување на средна густина, 1 до 2 минути.
Сега изладените еклери ги сечиме на половина.
Со шприц прво обилно нанесуваме врз основата на еклерот, па ставаме кандирани вишни, кои повторно ги покриваме со крем.
Го ставаме и горниот дел на еклерот.
Постапката е иста со целиот материјал.
На крај прво декорираме со темно чоколадо, па со млечно растопено чоколадо.
Уживамеееее со секој залак
Забелешка:
доколку немате некој инстант чоко крем еве предлог за фил за полнење
2 пудинзи од чоколадо
6 лажици шеќер
600 мл млеко
100 гр слатка павлака
50 гр темно чоколадо
Ако немате кандирани вишни, може да се користат ситни јагоди, малини.....
Лиценца: Сите права се задржани
Sovrseni bea
Si gi napraviv po moj terk i po nas merak
Fala ti
Epten bea pogodeni
Uste eden moj uspesen eksperiment na koj Navistina sum si gorda