Комисброд со лешници, суви смокви и кандирани вишни
Кај мене неизбежен дел од празничната трпеза е и Комизброд..
Еве , повелете рецепт
Го подготвуваме калапот, долгнавест, за леб и го обложуваме со хартија за печење.
Во сад ставаме брашно и ги додаваме лешниците, сецканите суви смокви, сецканите вишни.
Промешуваме, за убаво да се облепи секое парченце со брашно, со цел при печењето да не паднат на дното на калапот.
Сега ги ставаме белките, на собна температура.
Матиме и постепено додаваме шеќер.
Кога шамот е сосема густ со исклучен миксер додаваме масло и сок од портокал.
Додаваме пециво и овошјата соединети со брашното.
Убаво со шпатула ја соединуваме цела смеса и ја истураме во долгнавестиот калап.
Израмнуваме и печиме на 170 с, околу 40 минути во загреана релна.
Сепак пробуваме со чепкалка, дали е готов.
Испечениот комисброд го оставаме на кујнска жица да се излади, па сечиме на парчиња, послужуваме и уживаме во празничниот вкус на овој десерт.
Лиценца: Сите права се задржани
Veli , vo testoto ima zolcki, a nikade ne se spomenuvaat..
Ne ,vo testoto nema zolcki.
Bojata koja se primetuva e od sokot od portokal , koj go dobivaat iazmatenite belki.
Zborot- KOMISZBROD znaci, desert koj se podgotvuva od belki i suvo vosje
ostanatite zolcki, najcesto gi koristam da go podgotvam ovoj desert
https://moirecepti.mk/post/%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B8
pozzz i ubav den
za merak bese