Поодамна уште си испробувам со калапите за мафини за што се можат да ми послужат, овај е еден од таквите обиди за сочни колачиња, кои на времето порано се правеа во книжни корпици и така се печеа во плех, значи не е дека сега измислив нешто ново, нова е само идејата за печење и финален производ со различни форми.

Жолчките со шеќерот се бијат одделно, па се додаваат останатите состојки, на крај снег од настрана биените белки и се меша со жица за матење. Од оваа смеса се тура по 1мало лајче во помалите форми или 1 и пол лајца во поголемите форми односно зависно од големината на калапчето да е исполнето со скоро две третини со смесата.
Се печи.
На ладни колачиња оди топол шербет кој се припрема од вода и шеќер, да се зовријат.
На секое колаче во калапчето се ставаат по 2-3 супени лајци шербет, кога си прими од шербетот се вадат Нема да се како парени колачи туку само ќе си добијат на сочност..

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови