Испечати

Труфаки

Труфаки

Состојки

  • 3 јајца
  • 100гр. шеќер
  • 1 чаша (200мл.) брашно
  • 50гр. кокос
  • 50гр. толчени ореви
  • 1 кесичка ванила шеќер
  • половина кесичка печиво
  • прелив
  • 1 шоља вода
  • 1 шоља шеќер

Подготовка

Поодамна уште си испробувам со калапите за мафини за што се можат да ми послужат, овај е еден од таквите обиди за сочни колачиња, кои на времето порано се правеа во книжни корпици и така се печеа во плех, значи не е дека сега измислив нешто ново, нова е само идејата за печење и финален производ со различни форми.

Жолчките со шеќерот се бијат одделно, па се додаваат останатите состојки, на крај снег од настрана биените белки и се меша со жица за матење. Од оваа смеса се тура по 1мало лајче во помалите форми или 1 и пол лајца во поголемите форми односно зависно од големината на калапчето да е исполнето со скоро две третини со смесата.
Се печи.
На ладни колачиња оди топол шербет кој се припрема од вода и шеќер, да се зовријат.
На секое колаче во калапчето се ставаат по 2-3 супени лајци шербет, кога си прими од шербетот се вадат Нема да се како парени колачи туку само ќе си добијат на сочност..