Торта црвено кадифе - Red velvet cake
Во една чаша се става млекото и се додава лимонот и се остава 5-10 минути настрана (еден прекрасен додаток кој дава сосема различен вкус и консистенција на тестата)
Во еден сад се става брашното, какаото, содата, пецивото, шеќерот и солта и се мешаат. Во друг сад се ставаат јајцата се матат. Се додава млекото, маслото, ванилата и црвената боја, потоа на смесата со јајцата се додава смесата со брашното, целата смеса се соединува.
Готовата смеса за корите се разделува на три и се става во тавчиња со големина 20 цм. прекриено со хартија за печење и се печат на 180-200 степени за 20-25 минути или додека се готови (кога ќе се прободи со чепкалка за заби и таа остани сува). Готовите кори се оставаат да изладат целосно, а за тоа време се подготвува филот.
Чоколадото се растопува, а во еден сад се разматуваат шеќерот во прав и мекото крем сирење. На крем сирењето се додава растопеното бело чоколадо. Во друг сад се мати слатката павлака до добивање на тврд снег. Готовата слатка павлака постепено се додава на смесата со крем сирењето и се меша внимателно со лажица.
Од тестата се сечи тенок лист од горниот дел, тенкиот лист се раздробува на трошки за декорацијата на тортата. Откако ќе се филова тортата со трошките се покрива станично.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови