Најпрво го правиме шербетот..
Во сад на оган го ставаме шеќерот, водата, рендана кора од лимон и  оставаме да зоврие, го оставаме уште 2,3 минути и го тргаме шербетот да се олади.

Го спремаме тесто.
Во тава го топиме маргаринот и ставаме 1,5 чаши гриз го пржиме со непрекинато мешање до светло златеста боја, а потоа го додаваме млекото и мешаме додека не се згусти и почне да се одлепува од тавата со мешање да биде како тесто. Се остава да олади и оладеното тесто го матиме со миксер со перките за тесто и ги додаваме едно по едно јајцата и преостанатата половина чаша гриз.

Го ставаме масото за пржење да се загрее потоа со мала лажичка вадиме од тестото и пуштаме во маслото да се пржат. Кога ќе се вцрват ги вадиме со решеткаста лажица и ги пуштаме во оладен шербет на кратко бидејки бргу впиват шербет и ги вадиме во друга чинија.

Напомена.
Најдобро за подготовка на тестото да користите тава што не лепи по можност Делимано. Јас во овој случај ја искористив Касеролата на Делимано.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови