Прво се подготвуваат тиквичките.
Се лупат и се сечат на тенки тркалца и се оставаат 10 минути да одседат. Брашното се меша со презлата, а јајцата се матат со вилушка.
Тиквиците се посолуваат и се валкаат во брашното, па во јајца и пак во брашно, па се редат во плех на хартија и се печат.
Од како ќе се испечат се сечат на поголеми парчиња. Кромидот се сече на резанки, а пиперките се печат и тие се сечат на лентички. Доматите се сечат на парчиња и целиот зарзават се истура во подлабок сад. Се посолува, побиберува, се истура и зејтинот и неколку лажици јаболков оцет и убаво се меша.
На крај се додава и сецканиот магдонос и пак се меша салатата, а потоа се сервира. Лесна освежителна салата која во топливе денови може да послужи како добар прилог или самостоен оброк.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Без адаптирани дела