Пржен лосос прелен со сос од бело вино
Едноставен, но колоритен и здрав ручек.
Тој беше на денешното мени кај нас.
Па еве го презентирам како предлог
Прво измиените и исушени парчиња лосос се посолуваат па се валкаат во брашно.
Се пржат на загреано маслиново масло, од двете страни.
Се внимава рибата да не се препржи, бидејќи лососот е релативно посна риба.
Во меѓувреме се прави сосот.
Во мала касерола на оган се става маслиново масло и брашно малку да се запржат.
По желба може да се додаде и чешне лук.
Се додава лимоновиот сок и младо бело вино.
Се вари на тивко да се згусни.
Се зачинува по вкус и се додава сецкан магдонос.
За гарнир веќе сварениот зеленчук се запржува 5-7 минути на малку маслиново масло и се зачинува.
Се сервира лосос, гарнир и се прелева со сосот.
Сосот може да се служи и одделно, кој сака може да додаде и сецкан лук.
Количината на сос може да ја прилагодите според потребите на вашето семејство, односно да ја дуплирате.
Лиценца: Сите права се задржани
Ama jas nemam zrno grozje, poarno ni e da si kupime sortno, kvalitetno, provereno...