Посни полжавчиња со маслинки и сенф
1. Во сад за месење се ставаат брашното, зафатениот квасец, шеќерот, солта, маслото и киселата вода и се зафаќа тестото.
2. Откако убаво ќе го измесиме се остава да кисни 15 минути.
3. Потоа го делиме на 4 дела. Од секој дел се сучи правоаголна кора и врз секоја кора ставаме дел од исецканите маслиники. Секоја кора ја виткаме во ролат и сечеме парчиња со дебелина од 1 см. Парчињата ги редиме во плех на кој има хартија за печење. Се оставаат да киснат 15 минути.
4. Пред да се печат се премачкуваат со смеса која е направена од масло и сенф и на секое парче се става по мало парченце маргарин. По желба врз секое полжавче може да се стави и буковска пипер пред да се стави маргаринот.
5. Се печат 15 минути на температура од 180 степени. Додека се печат во рерната се става под плехот мало тенџерче со вода да врие.
Лиценца: Сите права се задржани
Prasuvam Mirjana zaradi tendzerceto so voda sto se stava? :-)
Na vakov nacin kifli nemam peceno...Samo lebce..No nego ako go premackame so voda 10-15 min. pred krajot ili stavime sad so malku voda vo rernata dodeka se pece, faka krckava koricka...