27
фев
2015
Полнети лигњи со ориз и блитва
Во тава се запржува кромидот, се додава сланината, шампињоните исечени на ситно и исечканиот лук. Се пропржува и се полива белото вино и водата. Се зачинува и откако ќе зоврие убаво се додава измиениот ориз и исечканата блитва. Се остава да се вари додека да ја впие водата. Со вака приготвената смеса ги полниме исчистените лигњи. Откако ќе ги затвориме од едната страна со чачкалица, па наполнети ги затвараме и од другата страна со чачкалица. Ги ставаме во подмачкано тавче и ги преливаме со сосот од домати, да бидат целосно покриени. Ги ставаме да се печат околу 30 минути. Се служат со лимон и бело вино.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови