Ова беше денешниот појадок.
Прекрасни крцкави полнети баварски гевреци.
Ви ги препорачувам да ги пробате.

Од сите состојки за тесто се замесува средно меко тесто.
Убаво се изработува и се остава 30 минути да втаса.
Потоа се расукува голема кора.
На почетокот на кората се става од филот со урда и јајце и се завиткува ролатче.
Убаво со раката се стегнува.
Тоа добиено ролатче, ремен се сече на половина.
Сега неколку пати се завртува и се формира геврек.
Се редат на чист чаршав.
Така се постапува се додека не се истроши материјалот.
Се оставаат да киснат онолку време колку што е потребно да зоврие водата.
Во една касерола се ставаат сол, вода и сода бикарбона да проврие.
Од кога ќе проврие се спуштаат направените гевреци и се варат по 10 секунди.
Секој се вади на тањир, па се става во плех обложен со хартија за печење.
Додека е влажен може да се нароси со сусам или крупна сол.
Се ставаат да се печат околу 30 минути на 200 степени.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани