Печен бранцин полнет со лук и лимон
Со лесно да ни се Божиќниве пости!
Бидејќи за овој пост освен за празници се јаде риба и за викенд, еве еден предлог како да си ја подготвите.
Подготовка
1. Убаво измијте ја веќе исчистената риба. Премачкајте ја со масло и сол или мешан сушен зеленчук.
2. Лукчето кое сте го насечкале ситно, соединете го со мешан сув зачин со сол и залејте го со сок од еден лимон.
3. Лимонот пресечете го на половина па на тенки парчиња.
4. Наполнете ги рибите со по една-две лажица од смесата од лук и ставете по две кришки лимон.
5. Насечкајте го зеленчукот и наредете го на намрсена тава, посолете го, па ставете ги рибите врз зеленчукот.
6. Поклопете со капак и печете на 200 степени околу 25 минути. Тргнете го капакот и печете ја уште 5 минути за да фати коричка.
Забелешка
Може да ја подготвите и со старо лукче.
Лиценца: Сите права се задржани
Hrvatite za orada velat brancin
Taka pisuva po nivnite Restorani, vo menito
A ova si e lavrak
Sto i ne mora da e 100%tocno
No tvrdam deka e taka
Vo sekoj slucaj Ubav rucek
Vidov pocnaaa i presen da go nosat vo kam
Sea Se preslusuvam
Cipura=orada
A lavrak =brancin
Eee brza kucka sum
Izvini, greska
Samo i lavrak i cipura obozavame
Cesto kaj nas Se sprema at na zar
Imam tuka recepti
Utre ke si kupime, ke bidat na akcija haha
Ubavo spremeno