Печен бранцин полнет со лук и лимон
Состојки
- 3 риби бранцин (лаврак)
- 3-4 млади лукчиња
- 2-3 лимони
- Зеленчук за подлога
- 4-5 компири
- 3-4 кромида
- 2-3 моркова
- мешан сув зачин по вкус
- сол по вкус
- масло по потреба
Подготовка
Со лесно да ни се Божиќниве пости!
Бидејќи за овој пост освен за празници се јаде риба и за викенд, еве еден предлог како да си ја подготвите.
Подготовка
1. Убаво измијте ја веќе исчистената риба. Премачкајте ја со масло и сол или мешан сушен зеленчук.
2. Лукчето кое сте го насечкале ситно, соединете го со мешан сув зачин со сол и залејте го со сок од еден лимон.
3. Лимонот пресечете го на половина па на тенки парчиња.
4. Наполнете ги рибите со по една-две лажица од смесата од лук и ставете по две кришки лимон.
5. Насечкајте го зеленчукот и наредете го на намрсена тава, посолете го, па ставете ги рибите врз зеленчукот.
6. Поклопете со капак и печете на 200 степени околу 25 минути. Тргнете го капакот и печете ја уште 5 минути за да фати коричка.
Забелешка
Може да ја подготвите и со старо лукче.