Секоја година го подготвувам на овај начин и поширока намена има во нашиот дом. Како втора состојка која ви е потребна да ја подготвите ужинката.

Доматите се чистат од шишки и се сечат, па се поминуваат низ машина за кечап т.е.онаа која ги отстранува лушпите и семките. Пиперките се ставаат во вода да се подварат, па се поминуваат и тие низ машина (претходно без дршки нормално).
На оган се ставаат доматите, нека се варат 1 саат да се испари течноста, се додава ,,пирето,, од пиперки. Во сад се измешуваат киселината, еден дел од доматите на оган (околу 2 чаши), нека се излади таа смеса, па се внесува и густинот, убаво да се меша без грутчиња.
На смесата од домати се става сол, шеќер, зачините и на крај густин смесата постепено мешајќи. Од овај момент постојано се меша во садот со кечап се така некои 40-45 мин. додека не достигне густина колку густ јогурт. Се бери жешко во врели тегли, прекриено со крпа така постепено да се лади до наредниот ден.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови