Мароканско Пилешко
Посолете и побиберете ги коцките пилешко месо и пропржете ги на силен оган во поголема длабока тава додека не заруменат од сите страни и се скоро испржени. Оставете го месото на страна во друг сад.
Во истата тава додадете малку масло и на средно силен одан пропрзете ги да омекнат кромидот, лукот, морковот и целерот. Додајте ги сите зачини, мешајте постојано и пропржете 1 мин. Додајте ги коцките домат, пропржете кратко да омекнат, додајте ја водата и супата од коцка. Вратете го месото во тавата, д намалете ја температуратаодајте ја леблебијата и покриено варете го на тивок оган 20 - 30 мин.
Додајте ја тиквицата, промешајте и варете уште околу 15 - 20 мин, или додека тиквицата не омекни. Во тавата ке има доста течност. Така треба, зошто се неа ке се натопи кус кус-от и ке поприми вкус.
За прилогот во тенџерче ставете ја да зоврие водата со маслиновото масло. В еднаш во неа истурете го целото количество кус кус и покријте со капак. Оставете да стои околу 5 мин. Додајте го путерот исечен на коцки и со вилушка мешајте додека не се раздвојат сите зрнца кус кус едно од друго.
Во чинијата за послужување прво ставете од кус кус-от, а одозгора од месото. Се служи жешко.
Изгледа сложено и долготрајно, всушност готово е за околу еден час.
Треба да се спрема во посебен сад, кој се вика тажин, по кој ова јадење и го добило името, а кој јас го немам и сеуште не можам да си простам што не го купив кога имав прилика.
Ние сме си љубители на арапска кујна, додуша и на друга егзотична храна, така да ова јадење јас многу често го правам. Можеби и вам ке ви се допадни :)
Ви препорачуваме во подготовката на овој рецепт да употребите Делимано Ростер ; Касерола
Лиценца: Сите права се задржани
Nie sme si ljubiteli i na zacineta hrana, i na Arapskata kujna, taka da ova jadenje jas mnogu cesto go spremam
Se setiv na edna slucka so ova kuskus, koga dalecnata 1979 god., bevme vo Alzir i ne odnesoa vo edna oaza vo Sahara. Gazdata na oazata, koj bese tatko na nasiot domakin, poznat alzirski pisatel, ni spremil gulab so kuskus. Prvata misla sto mi dojde bese:kade li go najdoa ova siroto gulabce, koga vo vrelata Sahara edvaj muvite prezivuvaat. Na tema na sirototo gulabce, od koe edvaj da probav, potoa imase dosta komentari i zezancii, ama kukskusot, koj togas prvpat go probav-bese izvonredno vkusen.
Fala, LiliN, za receptot, ete, mi razbudi ubavi spomeni.
Cestitki za recept na denot!
Pa i slicno objasnivme duri :))
E Klara, mene sekogas mi ispagaat nekoi cudni fotografii koi ne bas se vklopuvaat vo klise :))