Лиснати Кифли - полжавчиња
Вкусни, декоративни лиснати полжавчиња.
1. Најпрво го активираме квасецот со шеќерот, 1 лажица од брашното и малку млако млеко.
2. Потоа се додаваат останатите состојки, од кои брашното на крај. Замесуваме меко и нелепливо тесто.
3. Го оставаме да стаса.
4. Потоа го делиме на 2 дела, од кои расукуваме правоаголна кора. Кората ја премачкуваме со омекнат маргарин.
5. Сечеме ленти, и секоја лента ја замоткуваме како ролат.
6. Потоа сите добиени кифлички ги мачкаме од страните со помош на силиконска четка брцната во млеко,па ги увалуваме во сусам.
7. Ги редиме во плех врз хартија за печење, ги покриваме и ги оставаме да стасаат.
8. Пред печење им ставаме по едно парче маргарин одозгора.
9. Ги печеме во загреана рерна на 220 степени.
Лиценца: Сите права се задржани
Сите се задоволни.Поготово децата,обожаваат соленки,кифлички,погачки,се само да е месенко и пресно печенко.