15
мај
2012
Лиснати кифли
1. Водата и млекото се затоплуваат.Се додава маслото,солта,шеќерот и 1 белка и се додава во брашното и се замесува меко тесто.
2.Тестото се дели на 5 топчиња.Секое топче се дели на 3х5= 15 топчиња.
3.Се сукаат 5 топчиња во кора од 1 тацна.Се премачкуваат со маргарин ,само горната останува непремачкана.Од 5топчиња се прави голема кора и се сечи на 4 дела.Од секоја четвртина се прават чворчиња и се превиткуваат наназад.Се премачкуваат со жолчка и масло.Пријатно!
Излегуваат 45 кифли.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови