Крофни со млеко и ракија
Убави, меки, мирисни, превкусни бабини крофни...само малку поинакви на изглед.
Подготовка
1. Го замесуваме тестото од сите наведени состојки, го покриваме да стаса, прво со стреч фолија, па го завиткуваме во некое чаршафче.
2. Доколку сакате, а не мора, можете претходно да го активирате квасецот со 1г.л. шеќер, 2г.л. брашно и околу 100мл млеко.
3. Откако ќе стаса тестото, го расукуваме на набрашнета работна маса и со калапчиња или со помош на чаша вадиме форми, или по ваша желба оформете ги на некој од начините претставени во мојот рецепт или на ваш начин.
4. Оформените крофни ги покриваме со крпа и ги оставаме околу 10-на минутки да стасаат.
5. Ги пржиме во загреан зејтин.
6. Ги вадиме врз салфета, за да се впие вишокот на мрснотија.
7. Одозгора наросуваме прав шеќер.
Забелешка
Доколку правите некои од формите, ставете ги да се пржат заедно со мрсната хартијата за печење и потоа со помош на некоја штипалка извадете ја хартијата.
Во секој случај, каква и да е формата нема да погрешите...вкусот е најбитен, крофните се превкусни.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови