Колач Јужна убавина
Во оваа рецепта веднаш се вљубив. Нежен и вкусен колач со чоколадо и малку лутенка кој се топи во устата. Колачот е прелиен со шербет од портокали и покриен со какао прелив и го прави колачот невообичаен и перфектен по вкус!)
1. Тесто. Путерот, шеќерот, ванилинот ги матиме со миксер додека не се соединат. Ги додаваме јајцата и повторно матиме. Во смесата ги додаваме брашното, пецивото, пиперката и крупно изренданото чоколадо и матиме со миксерот додека смесата не се соедини. Ја нанесуваме во тркалезна тава бр. 26 претходно намачкана со масло и набрашнета. Печеме 30 - 40 минути на 200 степени.
2. Шербет. Водата со шеќерот се зоврива и се додава сокот од портокал. Со зовриениот врел шербет го преливаме изладениот пандишпан. Оставаме да го впие шербетот и да се излади.
3. Прелив. Сите состојките за какао преливот ги промешуваме со жица и ставаме да се зоврие. Откако преливот ќе ја добие потребната густина го нанесуваме врз колачот во тавата. Оставаме да се излади и да се стегне.
Колачот може да се посипува одозгора со цимет или со ситно изрендано чоколадо.
Лиценца: Сите права се задржани
http://moirecepti.mk/post/%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%BC%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BD-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%87