Домашна тарана
Прво да се пофалам дека ДАНИ ми го даде рецептот пред месец и кусур и дека пред да го објавам си побарав дозвола. Да се знае! =))
Фала Дани, рецептот е лудило. Сега ќе правиме и втора тура.
Пред да почнам со објаснувањето да кажам дека ДОЗАТА Е ПРЕГОЛЕМА. Не дека нема да се изеде, туку потребно е да се суши тараната распослана по кревети и маси неколку дена, па размислете дали ќе ја правите целата одеднаш или ќе ја поделите на повеќе делови. Да не испадне после на земја да спиете =))
Јајцата се матат со миксер, се додава јогуртот (јас ставив домашно овчо кисело млеко) и солта убаво да се соединат. На маса или во голем сад се става брашното и се посипува со смесата и долго се меси додека не се добие тврдо изедначено тесто. Јас да бидам искрена, толку долго го месев, што паника ме фати дека сум утнала нешто =))
Од како ќе се добие изедначено тесто се ренда на крупната страна на рендето и се посипува врз чист чаршав. Се остава да се суши. Се превртува (промешува) неколку пати во текот на сушењето за убаво да се исуши од сите страни.
Кога ќе биде сува, се дроби со рака и се пакува. Јас ја чувам во големо пластично пакување од маринирани печурки за да не фати влага.
Ненормално добра е варена и прелеана со врел зејтин со пропржена презла и рендано сиренце.
Во тавче на дното се сипа зејтин. Зејтинот убаво се загрева, како за пржење, се додава презлата, убаво се пропржува, да замириса на пржено лепче, па со таа смеса се прелева варената тарана. Треба да шушти кога ќе се прелева. Убаво се промешува и се ренда сиренце.
Звучи како бедно јадење, ама не да е добро....три дена по ред само тоа јадевме.
Е ТОЛКУ Е ДОБРО =))
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
Ama za da ispadnam "asli domakinka", da znaes deka ke napravam, ama po 2 nedeli.
BTW, prvata dopolnitelna fotografija zboruva se....
A tvrdoto testo, sto treba dolgo da se mesi, tamam ke mi dojde da go "osvezam" bicepsot koj ke pauzira 2 nedeli :)))
Ete, fala ti i teba, ama i na Dani sto ke imam domasna tarana godinava :)))
или тоа што го гледаме дека си го зготвила ви е за цела недела? :) :) :) :)
дополнителната фотографија да ја дополнам со моментот дека таа ШЕПА држи баскет без да падне :) :) :) :)
Лудо, мене не ни треба корзо за шетање, можам јас и по сокачиња ко манијаците да си се рашетам, само да не ме малтретираат со „меси сине меси“ :Р Ете, Лили веќе ме покани на раздавање, не ја кодоши- наредена е ;)
клара, ќе ја искодошам лили кога ќе прави тарана, па глеј СЛУЧАЈНО шетај кај неа во маало тоа време. добро е што во битола остана корзото, па нормално е да шеташ :) :) :) :)
алексовска, свако чудо за три дана :) :) :) :)
така е мис Би! :)
ели4ка, јас спремам ама не сум ДО толку вредна. ги распостилам и сами нека се снаоѓаат :) :) :) :)
светле, кое трлање со раце?
јас само ги потркшувам кога ќе се суви...толку :)
диана, ова е од оние јадења што кај нас се спремаат во големи дози и траат цела година :)
So ovie nezni racinja koj znae kolku si se namacila dodeka ja napravis..
Eve i jas imam eden recept za tarana samo kaj mene se pravi so griz i moze eden den i jas ke se raspostelam vaka kako tebe:)))
LUDO jas da se javam i da ne se pravam mnogu 'normalna; a denovive ke pustam i slika od taranata pozz
ќе се проба и тоа со гризот ;)
љиљо, не знам што е тоа дрмон :(
а памтам дека тараната на баба ми беше топчеста, ама мислев дека сум помешала нешто во меморијава. изгледа баба ми на такво ја правела :)
ако имаш слика од тоа, те молам покажи ми како изгледа, ако не можам да најдам, ќе видам дали шеќерко може да ми направи :)