Долготраен Тангзхонг леб
ПРИПРЕМА НА СТАРТЕРОТ
1. Добро се матат водата и брашното додека не
се добие глатка маса без грутчиња.
2. Оваа маса се загрева 2-3 мин уз постојано
мешање. Кога ке се згусне како пудинг и на
дното ке почне да остава траг при мешањето,
тогаш се трга од оганот.
3. За да се спречи создавање коричка,
стартерот се прекрива со еластична фолија,
така сто ке лежи на самата површина.
4. се остава да се излади на собна
температура.
ПРИПРЕМА НА ТАНГЗХОНГ ЛЕБОТ
1. Се помешуваат сите суви
состојки-брашното, солта квасецот и
шекерот.
2. Се додаваат млекото, путерот, стартерот и
се замесува тврдо тесто. Добиеното тесто се
прекрива со крпа и се остава дупло да
нарасне. Потоа тестото се премесува и се
дели на десет еднакви дела.
3. Секој дел посебно се засукува во мала
коричка и се витка во ролатче.
4. Сите ролатчиња се редат едно до друго во
тесно долгнавесто тавче.( 30 х 11 см) и се
оставаат петнаесетина минути да нараснат.
Потоа се мати јајцето, се премачкува
тестото и се посипува со сусам.
5. Се пече околу 30 мин на 180 ст С или додека не
добие златно-кафејавкаста боја.
Испечениот леб се прекрива со крпа и се
остава да се излади.
Ова необично вкусно лебче го најдов на еден
познат блог на интернет и од тогаш сум го
правела безброј пати, во различни
варијанти, па дури и со мармалад.
На тој блог ги прочитав и овие интересни работи што сакам да ви ги пренесам. И дополнителните фотографии се превземени од тој блог. Лебот што го купуваме е мек и вкусен, но содржи многу нездрави додатоци кои го прават да биде мек и да трае подолго.Константното консумирање на овакви штетни супстанци се поврзува со појавата на Алдсхајмеровата и Паркинсоновата болест, како и со појава на алергии и др. заболувања. Овој леб долготрајно останува мек, а нема адитиви.Тангзхунг припремањето е древна кинеска метода, која покасно ја превземаат јапонците, а после се пренесува и на останатиот дел на Азија..
Тајната лежи во припремата на Стартерот. Односот вода -брашно е секогаш еден дел брашно и пет дела вода. Особено е важна температурата на водата (65 ст.С) при варењето со брашното,кога глутенот од бршното ја упива водата. Кога оваа смеса се додаде на тестото таа врши хидратација, при што краен резултат е помек и еластичен леб, со долготрајна свежина (три дена), ако издржите да не го изедете веднаш.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
Јас прво ги испратив сликите со логото на блогот, но бев опомената дека друго лого на овој блог не треба да стои и затоа го избришав, но напишав во текстот. Јас ве молам ова да е последен пат со иронија да се коментира на мој рецепт. Немора да го читате и да го направите тоа што ке излезе од мои раце. Не сум кавгаџиски тип, но ме иритираат непристојни коментари. Прво дека Затарот не бил оригано, туку смеса од зачини (демек некој повеке е информиран), па неколку коентари со доза на иронија и сл... Овде сме да се дружиме, а не да докажуваме која е поголема домакинка или кој е поупатен!
ама онака ЛАЈК!
иако имево тешко дека ќе го запамтам, ќе си го викам прекраснотијата од лепче :) :) :) :)
U zadnjih par dana sam dobila nekih 50-ak poruka i mailova da su moje autorski zaštićene slike objavljene na ovoj stranici , pa sam riješila da Vam neke stvari pojasnim.
Iz gore pomenute prepiske sam zaključila da Vam nije poznato kako pravno funkcionišu blogovi. Ja svoje recepte i fotografije objavljujem na Coolinarici i na mom blogu. Zaštita svih mojih tekstova i fotografija koje objavljujem regulisana je Zakonom o zaštiti autorskih prava u kome je jasno naglašeno da se zaštićena intelektualna svojina ne smije objavljivati i distribuirati bez znanja i odobrenja vlasnika te svojine i da je to zakonom kažnjivo, tj. u mom slučaju moje tekstovi i fotografije sa bloga i Coolinarike niko ne smije objaviti i distribuirati bez mog znanja i odobrenja.. To važi za sve fotografije svih korisnika na Coolinariki i na blogovima. Prije nego što ste moju fotografiju objavili i skratili je tako da se ne vidi moj logo, trebali ste me kontaktirati i dogovoriti se sa mnom. Što se tiče recepata sa bloga i coolinarike oni se mogu koristiti i plasirati bez pitanja, ali tako što ćete navesti tačnu adresu web stranice sa koje ste skinuli taj recept.
Pretpostavljam da Vi nijeste znali da sve ovo podliježe zakonu, ali ubuduće budite malo pažljiviji. Stoga, nakon ovog mog pojašnjenja očekujem da ćete uz recept navesti adresu moje stranice sa koje ste skinuli recept, naglasiti da su i fotografije i recept skinuti sa mog sajta. I naravno ubuduće vodite računa i tražite saglasnost za objavljivanje od vlasnika fotografija da ne biste imali neprijatnosti, jer na lijep način sve može da se dogovori.
Pozdrav,
Maja
Pozdrav, Anica.
Logo je ustvari znak autorskih prava, zbog toga se ni na jednom sajtu ne mogu objavljivati sadržaji sa nečijim logom. Pravna zaštita intelektualne svojine je nešto uobičajeno i veoma potrebno na internetu i to ne treba nikoga da vrijedja.U samom dnu Vaše web stranice malim, crvenim slovima piše "Условите за користење ", tim aktom , izmedju ostalog, vlasnici ovog sajta Vama garantuju da Vaše recepte i fotografije niko ne smije bez Vašeg odobrenja objaviti. Tako da su svi recepti i fotografije na ovom sajtu , uključujuči i Vaše, takodje pravno zaštićeni.
Moram još da dodam, da bi neko pronašao bilo koji svoj sadržaj na internetu, dovoljno je da za to ima potreban "alat" ugradjen u svoj sajt. Skoro svi vlasnici bloga to i imaju jer se on može skinuti besplatno sa interneta. Naravno imam ga i ja , pa na mail automatski dobijam poruke kad se neki moj sadržaj pojavi na internetu. Mislim da u ovoj cijeloj priči niko nije bio zlonamjeran, postojao je samo nesporazum zbog neupućenosti koji sam ja kao takav i prepoznala, pa zato odvojila vrijeme, te u cilju bolje informisanosti sve detaljno objasnila. Što se slika tiče, ne morate ih izbrisati jer smo mi naš nesporazum dovele do sporazuma i ubuduće znate kakva je procedura.
Ovim bih željela da zatvorimo temu autorskih prava bez ikakvih ružnih misli.
Pozdrav,
Maja
Pozdrav, Anica.
веруваме дека сите сме овде со добра намера и дека нема да има потреба во иднина да се навлегува во вакви дискусии. Затоа, ве молиме, употребувајте само сопствени фотографии - она што ние од самиот почеток го потенцираме :)
Овие слики наскоро ќе бидат отстранети. Но, се надеваме дека ќе има нови од процесот на подготовка, драга Аница.
Останете со добро расположение, вешти раце и убави вкусови...
Искрено,
МоиРецепти
немам намера да се мешам, ама мене лично ова со фотографииве не ми смета нешто посебно. аница нема штиклирано дека се авторски, башка има наведено дека се од некој блог.
како што знаеме, тука кај нас на МоиРецепти, не смее да се ставаат линкови, така да, аница не ја оплескала толку колку што се кренала галама ;)
прашање за маја пг
каков е тој АЛАТ што е вграден на твојот сајт? :)
и јас имам блог па би сакала така да се заштитам. имам и фотографии, активен фотограф сум, па би ми било многу практично да го имам :)
јас моите фотографии ги потишувам со мејл адреса, бидејки кога прашував за авторски права ми рекоа дека СЕКОЈА ФОТОГРАФИЈА ПОСЕБНО треба да ја авторизирам, а јас имам еден тон фотографии. сфатив полесно е да ја потпишам, па нека ја користат други после, пак ќе се знае чија е :)
дали и кај вас е така во однос на фотографиите, да мора секоја посебно да се заштити? :)
фала многу и повели и остани во нашето готвачко друштво, мислам дека на сите ќе им биде мило :)