Пред се здраво на сите и голема благодарност до креаторите на оваа прекрасна “кујна“ каде што можат да се соберат толку домаќинки кои што искрено и со многу иновативни идеи можат да споделуваат и уживаат во разноразни рецепти...
Се надевам дека и јас ќе се вклопам и дека и моите рецепти некому ке се допаднат
Па да започнам со мојот толку едноставен и брз рецепт кој што случајно го “измислив“ за мојата ќеркичка која и до ден денес не знае дека јади варено јајце маскирано во палента хехе

Значи најпрво подготвуваме тврдо варено јајце и го рендаме на ситната страна од рендето во еден мал сад и во него ја додаваме зденката (или ситно изрендан кашкавал или сирење) и мешаме убаво за сето тоа да се соедини
Потоа ја ставаме водата на оган заедно со половина лажиче масло (по можност маслиново) и прстофат сол да зоврие
Откако ке зоврие во неа ја додаваме палентата постојано мешајќи и вариме додека не ја добиеме потребната густина ...притоа можите да го поклопите садот во кој ја варите палентата бидејќи може малку да прска
Откако палентата е готова веднаш ја тураме над јајцето и мешаме додека се не се соедини
И еве вака имате експресно брза здрава кашичка за слатките мешиња на малите бебиња и дечиња која што секако може да си ја каснете и вие бидејќи навистина е многу вкусна
Совет- од вака приготвена палента можете да си направите и декоративни бомбици и да ги свалате во сусам ,зачини или што ви душа сака ...се разбира за таа цел ке ви биде потребно да ги зголемите состојките...на здравје

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани