1. Квасецот се остава да стаса со малку топла вода
2. Брашното и сите други состојки, зедно со квасецот се замесуваат во тесто
3. Без да се остава да стаса, односно да одмори тестото, се дели на топчиња
4. Секое топче се рассукува во кора, која јас и малку ја растегнувам со прстите, па така не е ни сукано ни тегнато, туку нешто измеѓу
5. На секоја растегната кора се попрскува од филот и се витка во ролничка
6. Секоја кора-ролна се врти во намрсено тавче во кругови
7. На крај се попрскува целата суканица со кристал-шеќер
8. Се остава околу 40-50 ммин да одмори суканицата
9. Се пече на 180 С во загреана рерна.
10. Откако ќе се испече кората, се посипува со прав шеќер

ФИЛ
1. Тиквата се ренда на крупно ренде
2. На малку масло за јадење се пропржува тиквата
3. Откако ќе омекне таа малку, се додава шеќер по желба (може да си ја зголемите или намалите дозата на шеќерот која јас ја ставам, во зависност од тоа кој колку блажина сака)
4. Се додава гризот и се пропржува уште 10-тина минути

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани