Ароматични пастрмајлии
1. Се замесува тесто од горенаведените состојки и се остава да отстои половина час.
2. Од тестото се оделуваат топчиња кои се развлекуваат со рака во елипсовидна форма на намрсена површина.
3. Путерот се растопува и со него се премачкува секое тесто за пастрмајлија.
4. Колбасите и чајната се сечат на помали коцки и се распоредуваат а врз нив се става мајчина душица и диво оригано.
5. Пастрмајлиите се печат 5-6 минути а потоа се вадат и краевите се премачкуваат со јајце. Така подготвени се печат уште 5-6 минути.
6. После 10-тина минути печење, се полеваат со јајца и врз нив се става рендан кашкавал, па се печат уште 10-тина минути.
7. Откако ќе се испечат се покриваат со крпа и се оставаат да омекнат.
* Пастрмајлиите се печат на 200 степени.
* Од оваа количина на состојки се добиваат 6 пастрмајлии со средна големина.
Лиценца: Сите права се задржани
Има можности да си ја прилагодите.
За мене може во секоја варијанта :)