Ароматични пастрмајлии
Состојки
- Тесто
- 4 чаши брашно
- 1 лажичка квасец во прав
- 1 лажичка прашок за печиво
- прстофат сол
- прстофат шеќер
- 4 лажици масло
- 1 јајце
- 100 мл јогурт
- 100-150мл вода (по потреба)
- Полнење
- 70 гр путер
- 200 гр домашни колбаси со праз
- 100 гр чаен колбас
- 5 јајца
- 150 гр кашкавал
- 1 лажичка мајчина душица
- 1 лажичка диво оригано
Подготовка
1. Се замесува тесто од горенаведените состојки и се остава да отстои половина час.
2. Од тестото се оделуваат топчиња кои се развлекуваат со рака во елипсовидна форма на намрсена површина.
3. Путерот се растопува и со него се премачкува секое тесто за пастрмајлија.
4. Колбасите и чајната се сечат на помали коцки и се распоредуваат а врз нив се става мајчина душица и диво оригано.
5. Пастрмајлиите се печат 5-6 минути а потоа се вадат и краевите се премачкуваат со јајце. Така подготвени се печат уште 5-6 минути.
6. После 10-тина минути печење, се полеваат со јајца и врз нив се става рендан кашкавал, па се печат уште 10-тина минути.
7. Откако ќе се испечат се покриваат со крпа и се оставаат да омекнат.
* Пастрмајлиите се печат на 200 степени.
* Од оваа количина на состојки се добиваат 6 пастрмајлии со средна големина.