Прво морската риба се чисти од нечистотиите, убаво се мие.
Во внатрешноста се посолува со крупна морска сол.
Во секоја риба се цеди по половина лимон и се затвора.
Се редат во плех и се попрскуваат со маслиново масло.
Стојат во фрижидер околу 6-10 часа.
Потоа се распалува скарата, со ќумур и огнот трба да биде умерен.
Се стават рибите на решетка за риби и се печат од по 2 страни по 10 минути.
При печењето се прелеваат со течноста која е во плехот.
Рибата во внатрешноста треба да остане сочна и лесно да се одстранува месото од коските.
Кај нас ципурата е омилен ручек со прилог од компир салата, зазики салата, гиро тортиљи....

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани