Испечати

Ципура на жар

Ципура на жар

Состојки

  • 4 парчиња ципура (450гр парче)
  • 2 лимона
  • 80 мл маслиново масло
  • 1 лажица морска крупна сол

Подготовка

Подготовка:
Исчистената риба ја полниме со малку морска сол и пола сок од лимон. Премачкуваме со маслиново масло и ја ставаме да отстои во фрижидер 5-6 часа. Распалената скара (можете и електрична) да биде на средна температура, ставаме решетка за риба и рибата ја печеме. Доволно е од 10-12 минути за секоја страна. Во текот на печењето ја премачкуваме рибата со течноста која останала во садот при стоење во фрижидер. Се служи со добро разладено бело вино.