Веќе имам еден рецепт поставено, ова е втор по ред за ајвар за кој пиперките не се мелат.

- Испечениот и добро излупен пипер се става во садот во кој ќе го пржите ајварот заедно со сокот кој го пушта пиперот. Додадете ја ексенцијата, шеќерот и половина од зејтинот. Нека се вари, а вие за цело време бркајте го, но за да се направи цепкан морате да со бркачот постојано да бркате исклучиво во еден правец. Додека да се испржи пиперката сама ќе се исцепка.
- При варењето додадете го остатокот од зејтинот, осолете на вкус и - тоа е, соберете во тегли.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани