7
окт
2013
Цепкана пржена зимница
Многу убава зимница по вкусна од ајвар е, јас ја подготвувам секоја година.
Да почнеме со подготовка
Пиперките се печат, се лупат им се отстранува семенките исто како за ајвар. Пиперките се лупат и се цедат.
Потоа се земаат една по една и се цепкаат, се ставаат во цедалка да се цедат.
Водата што се исцедила пиперките се врие маслото, солта, шеќерот и есенцијата, сето ова врие 10 минути и се додаваат пиперките.
Откако ќе се додадат пиперките се вари уште 60 минути...таков е рецептот ама се зависи од пиперките.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
slikite ne mi se bas najjasni ama me fati dozd,pa nervoza,zamor i vetiv deka ke stavam pa sliknav nabrzina.Seker i sol si staviv po svoj vkus a postapkata e ista.
Piperot e super vkusen:)