Испечати

Цепкана пржена зимница

Цепкана пржена зимница

Состојки

  • 7 килограми пиперки црвени
  • 250 грама шеќер
  • 3 лажици сол
  • 1 лажица есенција
  • 500 милилитри масло

Подготовка

Многу убава зимница по вкусна од ајвар е, јас ја подготвувам секоја година.
Да почнеме со подготовка

Пиперките се печат, се лупат им се отстранува семенките исто како за ајвар. Пиперките се лупат и се цедат.
Потоа се земаат една по една и се цепкаат, се ставаат во цедалка да се цедат.
Водата што се исцедила пиперките се врие маслото, солта, шеќерот и есенцијата, сето ова врие 10 минути и се додаваат пиперките.
Откако ќе се додадат пиперките се вари уште 60 минути...таков е рецептот ама се зависи од пиперките.