Оваа богата торта е препорака од мене за трпезите што ќе си ги спремаме за Велигденот што ни е во пресрет. Кремаста, слатка ама сепак не толку блага, едноставно изобилие и богатство на вкусови.

1. Ги матиме белките со шеќер, во цврст снег, па постепено ги додаваме останатите состојки, мешајќи внимателно со лажица. Печеме на хартија за печење во тавче бр. 28, во загреана рерна, на 180 степени, некои 15 минути.
2. Втората кора ја правиме на ист начин како и првата.
3. За вториот фил ставаме 500 мл млеко на оган да почне да врие. Жолчките (десет) ги мешаме со пудингот, густинот, шеќерот и 200 мл млеко, па кога ќе почне да врие млекото, ги истураме во него и мешаме на средна температура до хомогена смеса. Кремот го оставаме да се лади.
4. Путерот пенасто го матиме со миксер. Откако кремот со жолчки добро ќе се излади, го мешаме со путерот и ги додаваме мелените бисквити. Оставете го филот во фрижидер.
5. За третиот фил, го матиме шлаг кремот. Потоа со лажица додаваме нутела крем која е на собна температура и внимателно мешаме до соединување

Филување
На првата кора мачкаме нутела 200 гр, па го ставаме вториот фил со жолчките. Па потоа ја ставаме црната кора, па филот со шлаг кремот врз целата торта. Украсуваме.

Забелешка
Врз црната кора ставив малку и од жолтиот фил, а со него и странично ја поминав тортата.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани