Торта за тато
Тортата е креирана со голема љубов за роденденот на мојот татко. Се мислев како да ја наречам и освен Торта за тато ништо не ми идеше, па така, оваа торта го доби ова име , а како испадна неверојатно вкусна, би требало и гордо да го носи, затоа што добар дел татковци го заслужуваат тоа, како што го заслужува мојот. Па, нека е и за сите сакани татковци овој рецепт.
1. Рачно се соединуваат кремот со павлаката. Малку по малку од пола се трга на страна и во останатото се додаваат дробени наполитанките. Се се меша убаво да се соедини.
2. Шеќерот и водата ги загреваме со мешање само колку да се стопи, да не е жешко и со него попрскуваме врз готовите кори.
3. Едната ја ставаме на рамна чинија и ја премачкуваме со желето од портокал, па врз него филот со наполитанки. Потоа ја ставаме другата кора. Одозгора цела торта ја премачкуваме со филот кој претходно го тргнавме на страна и ја оставаме во фружидер да се стегне.
Откако ќе се стегне убаво тортата, во средината во круг ја премачкуваме со остатокот од портокал желето, а останатиот дел до рабовите го преливаме со стопеното чоколадо и маргарин.
Лиценца: Сите права се задржани
желето од портокал го има во продавничињата за кондиторски произбоди, се продава на грамажа исто како и од други овошја и како кремовите слични на нутела и варијации од неа. за овошните знам дека се термолабилни и дека одлично можат да се искористат и како полнеж за печење на други работи
желето од портокал го има во продавничињата за кондиторски произбоди, се продава на грамажа исто како и од други овошја и како кремовите слични на нутела и варијации од неа. за овошните знам дека се термолабилни и дека одлично можат да се искористат и како полнеж за печење на други работи