Тарана од пченкарно брашно и гриз
Време е за правење тарана и јуфки, на тараната прво и дојде редот, здравје деновиве и јуфките следуваат. Рецептите на интернет за подготовка на тараната одприлика се слични, ама еве да го споделам и мојот начин на припрема.
1. Најпрво ги разматувам јајцата со вилушка, им го додавам гризот и така ги оставам 10-на минути да набабри гризот.
2. Потоа се додаваат останатите состојки, освен брашното, тоа го додаваме на крај и постепено, додека да замесиме тврдо тесто.
3. На почетокот додека може ги миксираме состојките, потоа месиме.
4. Веднаш го делиме тестото на 10 топчиња и рендаме на јадрата страна од рендето врз некој чаршаф.
5. Оставаме да се исуши тараната, па ја собираме во платнени или книжни кеси.
Ако не ви е проблем да работите со поголема количина на тесто и секако ако имате доволно простор каде да ја правите тараната, слободно може да направите поголема доза, кај мене просторот ме ограничува, па затоа правам по овие мерки на неколку пати.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови